Mini moestuin

De makkelijke moestuin

Jelle Medema & Saskia Naber

(02-2015) In dit populaire boek wordt met veel passie de makkelijke moestuin methode uitgelegd.  In het boek staan een aantal zaaitabellen die gebruikt kunnen worden voor de indeling van een vierkante meter bak. Tevens kun je achterin aantekeningen maken over hoe je in het voorjaar hebt gezaaid. Volledig boek dat alle ins en outs van de makkelijke moestuin behandeld. Meer info.

Groenten kweken op een vierkante meter

Hubert Fontaine

(02-2012) Originele ideeën en praktische adviezen voor minimoestuintjes met groenten, fruit, kruiden en bloemen. In dit, van origine Franse, boek wordt van begin tot eind kleine moestuin behandeld. Na instructies van de constructie van een bak volgen vele voorbeelden waarbij één hoofdgewas de bak gaat innemen ondersteund door andere gewassen. Hierdoor wordt niet alleen het hoofdgewas gekweekt maar ontstaat ook een diversificatie in de uiteindelijke oogst. Mede hierdoor ontstaat per voorbeeld een betere balans tussen planten waardoor tuingif minder nodig is. Meer info.

Je eigen groentetuin op 1m2

Anne-Marie Nageleisen

(06-2011) Groene vingers maar weinig ruimte? In dit uitgebreide boek ook een uiteenzetting van principes en gewassen geschikt voor de vierkante meter tuin. Met behulp van fiches kun je nagaan of bepaalde gewassen goed gecombineerd kunnen worden of niet. Voor kinderen wellicht minder geschikt vanwege de complexe tabellen en overvloed aan informatie. Meer info.

Tuinieren met de vierkantemeterbak

Mel Bartholomew

(01-2014) Handig, voor oorsprong Engels, boek met een duidelijk stappenplan dat in woord en beeld uiteenzet hoe je  snel een vierkante meter tuin kunt opzetten. Er wordt vanuit gegaan dat je met slechts 10 minuten per dag werk aan de moestuin al voldoende hebt hebt om het hele jaar aan je eigen groente behoefte kan voorzien. Meer info.

Stadstuinieren

Stadstuinieren

Tialda Hoogeveen & Maureen Kemperink

(07-2014) Tialda Hoogeveen en Maureen Kemperink haken met hun boek Stadstuinieren mooi in op de trend van de laatste jaren. Urban farming is nog steeds erg populair en in dit boek komen allerlei manieren aan bod om van jouw tuin, balkon of ‘groene postzegel’ een paradijsje te maken. De mooie illustraties van Arne van der Ree en de speelse vormgeving maken dit boek bijna onmisbaar voor iedereen die in de stad tuiniert. Meer info.

Potten en bakken

Een moestuin kan nóg kleiner. Veel groenten en kruiden doen het ook prima in potten of bakken, zo kun je zelfs op een klein balkon genieten van een minimoestuin.

Een kleine groentetuin in potten en bakken

Nelly Tourmente & Pierre Tourmente

(02-2013) De eenvoudige manier om zelf groenten en kruiden te kweken op het terras of balkon Dit boek bevat veel ideeën voor gewassen die het zouden kunnen doen in een pot. In de eerste 17 hoofdstukken worden per hoofdgewas de mogelijkheden en tips besproken (bv wortelen, kool, bonen, bieten etc.) Achterin zijn algemene hoofdstukken te vinden omtrent thema’s rond plantenbakken, aarde, zaaigoed verzorging.Boek bevat veel foto’s. Doet soms wel ouderwets aan doordat het boek al enige herdruk heeft doorstaan. Meer info.

Kiemgroenten

kiemzaden perillakers mini moestuin kiemschaaltje

Een nóg kleinschaliger oplossing is het kweken van kiemgroenten, bv gewoon in de keuken. Je kunt met een kiemschaaltje zaden laten kiemen in een laagje water. Je hebt dan heel snel een verse en gezonde toevoeging in de maaltijd, of verfrissing op brood.

Kiemen en microgroenten kweken

Peter Bauwels

(05-2011) In dit boekje de meest geschikte zaden die gebruikt kunnen worden als kiemgewas. Ook een hoop praktische tips over hoe zelf een kiemschaaltje te maken, en het optimaal laten groeien van de kiemgroenten. Meer info.